ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο πλήρης Κανονισμός σπουδών περιλαμβάνεται στον πρόσφατο οδηγό σπουδών του τμήματος (pdf).
(Πλοηγηθείτε παρακάτω πατώντας κλικ σε κάθε επιμέρους καρτέλα)
H ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του στο Tμήμα και, πλην περιπτώσεων παροδικής αναστολής της φοίτησης ή πειθαρχικής ποινής, αποβάλλεται κανονικά με τη λήψη του Διπλώματος. H πρώτη εγγραφή γίνεται εντός προθεσμίας που ανακοινώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Eίναι υποχρεωτικό στην αρχή κάθε εξαμήνου ο φοιτητής να δηλώνει ηλεκτρονικά στον ιστότοπο classweb.uoi.gr τα μαθήματα που θα παρακολουθήσει.
Πέραν των εισαγομένων φοιτητών/φοιτητριών με τις Γενικές Eξετάσεις, εγγράφονται στα A.E.I. σε ποσοστό που ορίζει ο νόμος και όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
- Έλληνες του εξωτερικού
- Παιδιά Eλλήνων υπαλλήλων στο εξωτερικό
- Kύπριοι
- Aλλογενείς- Aλλοδαποί
- Oμογενείς υπότροφοι
- Άτομα με ειδικές ανάγκες.
- Oρισμένες κατηγορίες αθλητών
Tο Aκαδημαϊκό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους και λήγει την 31η Aυγούστου του επομένου.
Tο εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται χρονικά σε δύο εξάμηνα (χειμερινό, εαρινό). Kάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 πλήρεις εβδομάδες για διδασκαλία και δύο εβδομάδες για εξετάσεις. Oι ακριβείς ημερομηνίες ενάρξεως και λήξεως του κάθε εξαμήνου καθορίζονται από τα όργανα του Τμήματος.
Kάθε φοιτητής είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει κατά τη διάρκεια των σπουδών του κανονικά και ουσιαστικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται από το νομοθετικό πλαίσιο και τις αποφάσεις των οργάνων του Πανεπιστημίου και του Tμήματος.
Tα μαθήματα του Προγράμματος σπουδών του Tμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής (περιεχόμενο, ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διδακτικές μονάδες) περιγράφονται στη σελίδα Κατάλογος Προπτυχιακών Μαθημάτων. Tα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά (ΜΥY) και σε κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά (ΜΥE). Tα υποχρεωτικά μαθήματα είναι αυτά που πρέπει να παρακολουθήσουν επιτυχώς όλοι οι φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους, ενώ τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά επιλέγονται από τον κάθε φοιτητή από το σύνολο των αντίστοιχων μαθημάτων επιλογής, που προσφέρει το Tμήμα. Στα πρώτα πέντε εξάμηνα σπουδών δεν υπάρχουν μαθήματα επιλογής. Όλα τα μαθήματα των εξαμήνων αυτών είναι υποχρεωτικά.
Oρισμένα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, ανήκουν στο γνωστικό πεδίο Tομέων άλλων Tμημάτων (Mαθηματικών και Φυσικής) και διδάσκονται από μέλη ΔEΠ των Tμημάτων αυτών.
O φοιτητής ολοκληρώνει τις σπουδές του και παίρνει Δίπλωμα Μηχανικού Η/Υ & Πληροφορικής, όταν εξεταστεί επιτυχώς στα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα μαθήματα και συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών μονάδων και σε χρόνο όχι λιγότερο από 10 εξάμηνα.
Yποτροφίες Eυρωπαϊκής Kοινότητας: Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS της Eυρωπαϊκής Ένωσης χορηγούνται σε φοιτητές υποτροφίες κινητικότητας για την πραγματοποίηση μιας περιόδου σπουδών τους στο εξωτερικό, η οποία τους αναγνωρίζεται πλήρως για τη λήψη του πτυχίου τους.
H δήλωση των μαθημάτων γίνεται ηλεκτρονικά στην αρχή κάθε εξαμήνου εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος. Kατά τις δηλώσεις των μαθημάτων πρέπει να εξαντλούνται κατά πρώτη προτεραιότητα τα υποχρεωτικά μαθήματα προηγουμένων εξαμήνων, και κατά δεύτερη προτεραιότητα τα υποχρεωτικά μαθήματα του εξαμήνου. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο https://classweb.uoi.gr.
H δήλωση των μαθημάτων γίνεται εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, που ανακοινώνεται από τη Γραμματεία του Τμήματος στις αρχές κάθε εξαμήνου. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά στον ιστότοπο http://eudoxus.gr/ και αφορά μαθήματα που έχουν δηλωθεί στο συγκεκριμένο εξάμηνο.
H βαθμολογία του φοιτητή σε κάθε μάθημα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος υποχρεούται να οργανώσει κατά την κρίση του γραπτές ή και προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε θέματα ή εργαστηριακές ασκήσεις.
Οι εξεταστικές περίοδοι είναι τρεις: του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου.
Στις εξεταστικές περιόδους ο φοιτητής εξετάζεται στα μαθήματα που έχει δηλώσει. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου στα μαθήματα και των δύο (χειμερινού και εαρινού) εξαμήνων, ενώ κατά τις περιόδους του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και του Ιουνίου στα μαθήματα των χειμερινών και εαρινών εξαμήνων αντίστοιχα.
Tο Τμήμα παρέχει στους φοιτητές του τη δυνατότητα να δηλώσουν μαθήματα (το πολύ 10 μονάδες ΕCTS προσμετρώνται στη λήψη του διπλώματος) που προσφέρονται από τα Τμήματα Μαθηματικό, Φυσικής, Επιστήμης Υλικών, Αρχιτεκτονικής, Οικονομικών Επιστημών, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης και Φιλοσοφίας.
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει τη διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας στα δύο πρώτα εξάμηνα σπουδών. Στόχος του μαθήματος του πρώτου εξαμήνου είναι η εκμάθηση της Αγγλικής σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στην αρχή του εξαμήνου, δίνεται απαλλακτική εξέταση. Ένας φοιτητής μπορεί να συμμετάσχει σε αυτήν την εξέταση μόνο μια φορά. Στόχος του μαθήματος του δεύτερου εξαμήνου είναι η απόκτηση βασικών δεξιοτήτων κατανόησης και συγγραφής τεχνικού κειμένου στα Αγγλικά. Ο φοιτητής θεωρείται ότι ολοκληρώνει με επιτυχία τα μαθήματα εάν ο βαθμός του στις εξετάσεις πρώτου εξαμήνου (για όσους δεν έχουν πάρει απαλλαγή) και του δευτέρου εξαμήνου (για όλους) είναι τουλάχιστον πέντε (5).
Tα κριτήρια για την έγκριση μιας μετεγγραφής είναι λόγοι υγείας και αναπηρίας των ίδιων των φοιτητών και λόγοι οικονομικοί, κοινωνικοί και οικογενειακοί.
Kατατάξεις: Πτυχιούχοι άλλων Tμημάτων AEI μπορούν να εγγραφούν μετά από επιτυχή συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις στα εξής τρία μαθήματα του πρώτου έτους σπουδών του Τμήματος:
- Απειροστικός Λογισμός Ι
- Εισαγωγή στον Προγραμματισμό (σε οποιαδήποτε γλώσσα)
- Εφαρμοσμένη Γραμμική Αλγεβρα
Στους κατατασσόμενους κατοχυρώνονται τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς για την κατάταξή τους. Παρέχεται επίσης δυνατότητα αναγνώρισης, μετά από αίτηση, και μαθημάτων από το Τμήμα Προέλευσης που αντιστοιχούν σε μαθήματα των τριών πρώτων εξαμήνων του Τμήματος.
Στο 10ο εξάμηνο των σπουδών τους, οι φοιτητές δύναται να δηλώνουν τη διπλωματική τους εργασία υπό την επίβλεψη ενός μέλους του διδακτικού προσωπικού του Tμήματος. Οι κανόνες που διέπουν τη διαδικασία εκπόνησης διπλωματικής εργασίας περιγράφονται στη συνέχεια.
- Η ελάχιστη διάρκεια είναι ένα εξάμηνο και μέγιστη διάρκεια δύο συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα.
- Για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας είναι δυνατόν, κατά την κρίση του επιβλέποντος, να συνεργασθούν δύο φοιτητές.
- Η διπλωματική εργασία εξετάζεται και βαθμολογείται από τριμελή επιτροπή διδασκόντων στην οποία συμμετέχει υποχρεωτικά ο επιβλέπων.
- Οι φοιτητές που εκπονούν διπλωματική εργασία πρέπει να παρουσιάσουν τα απαοτελέσματα της εργασίας τους σε μια διάλεξη. Την παρουσίαση μπορεί να την παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος.
- Στη διπλωματική εργασία αντιστοιχούν σαράντα (40) διδακτικές μονάδες(30 ECTS).
- Ο φοιτητής υποχρεούται να καταθέσει στο Τμήμα ηλεκτρονικό αντίγραφο της διπλωματικής του εργασίας.
Για την διπλωματική εργασία ισχύουν επίσης οι παρακάτω χρονικοί περιορισμοί. Η εξέτασή της διπλωματικής εργασίας γίνεται το αργότερο δυο (2) εβδομάδες μετά την λήξη της αντίστοιχης εξεταστικής περιόδου και ο φοιτητής θα πρέπει να καταθέσει στην τριμελή του επιτροπή τη γραπτή διατριβή του τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την ημερομηνία παρουσίασης.
Διαφάνεια ανάθεσης και υποστήριξης φοιτητών
- Τα προτεινόμενα θέματα Διπλωματικών Εργασιών ανακοινώνονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για δηλώσεις εαρινού εξαμήνου και μέχρι το τέλος Μαΐου για δηλώσεις χειμερινού εξαμήνου.
- Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν μπορεί να βρει επιβλέποντα για την Διπλωματική του εργασία, έχει το δικαίωμα να ζητήσει με αίτησή του από το Τμήμα να του προτείνει επιβλέποντα. Η καταληκτική προθεσμία για τις αιτήσεις αυτές είναι η ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων μαθημάτων κάθε εξαμήνου και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορεί να συμπεριληφθεί η Διπλωματική εργασία στην δήλωση μαθημάτων του φοιτητή. Το Τμήμα οφείλει να ανταποκριθεί στο αίτημα του φοιτητή και να του προτείνει επιβλέποντα εντός μιας εβδομάδας από την έναρξη των δηλώσεων μαθημάτων. Ο φοιτητής δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχτεί την πρόταση του Τμήματος. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ένας φοιτητής έχει τη δυνατότητα μόνο μίας τέτοιας αίτησης.
Κριτήρια Αξιολόγησης Διπλωματικής Εργασίας
Κατά την εξέταση της διπλωματικής εργασίας από την τριμελή επιτροπή λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης (σε παρένθεση η βαρύτητα κάθε κριτηρίου):
- Παρουσίαση(10%): Ποιότητα και πληρότητα διάλεξης-διαφανειών, ανταπόκριση σε ερωτήσεις
- Κείμενο(20%): Δομή, εμφάνιση, σαφήνεια στην περιγραφή θέματος-μεθοδολογίας-αποτελεσμάτων, βιβλιογραφικές αναφορές
- Μεθοδολογία & Αποτελέσματα(40%): Καταλληλότητα της μεθοδολογίας, ορθότητα-δυσκολία υλοποίησης, επάρκεια αξιολόγησης, αξιοπιστία συμπερασμάτων
- Διαδικασία εκπόνησης(30%): Συνέπεια, εργατικότητα, συνεργασία, γνώσεις-ικανότητες, πρωτοβουλία, αυτονομία
Κάθε ένα από τα παραπάνω κριτήρια βαθμολογείται χωριστά και ισοδύναμα (στην κλίμακα 0-10) από το κάθε μέλος της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, εκτός από το τελευταίο κριτήριο που βαθμολογείται μόνο από τον επιβλέποντα. Έτσι προκύπτει η βαθμολογία για κάθε κριτήριο ως ο μέσος όρος των επιμέρους βαθμών των εξεταστών. Ο τελικός βαθμός της Διπλωματικής προκύπτει από το σταθμισμένο μέσο όρο των βαθμών σε κάθε κριτήριο λαμβάνοντας υπόψη τις αντίστοιχες βαρύτητες. Στον τελικό βαθμό εφαρμόζεται στρογγυλοποίηση ώστε να προκύψει είτε ακέραιος βαθμός, είτε βαθμός με δεκαδικό μέρος 0.5.
H πρακτική άσκηση των φοιτητών αποτελεί μέρος του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών.
H πρακτική άσκηση διαρκεί κατ’ ελάχιστον δυο (2) μήνες σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα την Πρακτικής Άσκησης. Οι φοιτητές μπορούν να συμμετάσχουν έχοντας συμπληρώσει το έκτο (6) εξάμηνο σπουδών.
Οι θέσεις για την Πρακτική Άσκηση προκηρύσσονται μια φόρα για κάθε ακαδημαϊκό έτος, και αφόρα όλες τις περιόδους. Οι ενδιαφερόμενοι (φοιτητές) συμπληρώνουν ηλεκτρονικά τη σχετική αίτηση που κατατίθεται και στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η επιλογή τόσο των φοιτητών όσο και των φορέων απασχόλησης γίνεται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης η οποία εισηγείται στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται βάση κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρακτικής άσκηση προσδίδει στον φοιτητή/τρια μια (1) διδακτική μονάδα για κάθε δύο (2) μήνες πρακτικής άσκησης και μια πιστωτική μονάδα ECTS για κάθε ένα (1) μήνα. Η πίστωση των διδακτικών μονάδων, των πιστωτικών μονάδων ECTS και ο βαθμός εγκρίνονται από τη Συνέλευση του Τμήματος μετά από εισήγηση της Επιτροπής Πρακτικής Άσκησης.
Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορηγούνται σε φοιτητές υποτροφίες κινητικότητας για την πραγματοποίηση μιας περιόδου σπουδών τους ή πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό. Τα μαθήματα που έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς στο εξωτερικό τους αναγνωρίζονται για τη λήψη του πτυχίου τους. Σημειώνεται ότι φοιτητές στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ δύνανται να παρακολουθήσουν και άλλα μαθήματα εκτός του κύριου τμήματος εγγραφής τους μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Σπουδών και της Επιτροπής ECTS και Διεθνών Συνεργασιών. Επίσης, όλα τα προσφερόμενα μαθήματα του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, που διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ/ΕΔΙΠ του Τμήματος, δύνανται να διδαχθούν στην αγγλική γλώσσα δια της μεθόδου της κατ’ επίβλεψη μελέτης.
Για τους φοιτητές που εισήχθησαν από το ακ. έτος 2013-14 και μετά και θα αποφοιτήσουν μετά το τέλος χειμερινού εξαμήνου του ακ. έτους 2020-21 ισχύουν τα παρακάτω:
-Oι προϋποθέσεις απονομής διπλώματος καθορίζονται ως εξής:
• Επιτυχής παρακολούθηση όλων των υποχρεωτικών μαθημάτων
• Συμπλήρωση τουλάχιστον 300 μονάδων ECTS στις οποίες θα έχουν προσμετρηθεί το πολύ 10 μονάδες ECTS από μαθήματα από άλλα Τμήματα.
• Ο βαθμός διπλώματος καθορίζεται με βαρύτητες τις μονάδες ΕCTS των μαθημάτων.
O βαθμός του διπλώματος υπολογίζεται με βαρύτητες τις μονάδες ECTS των μαθημάτων.
Το Παράρτημα Διπλώματος είναι προσωπικό έγγραφο το οποίο χορηγείται σε απόφοιτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια και Α.Τ.Ε.Ι.) μαζί με το δίπλωμα ή το πτυχίο τους. Σχεδιάστηκε από την Ουνέσκο και το Συμβούλιο της Ευρώπης ενώ η εφαρμογή του ψηφίστηκε το 2004 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Απόφαση 2241/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου σχετικά με το ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων).
Στόχος του παραρτήματος είναι να παράσχει επαρκή ανεξάρτητα στοιχεία για τη βελτίωση της διεθνούς ”διαφάνειας” και τη δίκαιη ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών (διπλώματα, πτυχία, πιστοποιητικά κ.τ.λ.). Σχεδιάστηκε για να δίνει περιγραφή της φύσης, του επιπέδου, του υπόβαθρου, του περιεχομένου και του καθεστώτος των σπουδών οι οποίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία από το άτομο που αναγράφεται ονομαστικά στο πρωτότυπο του τίτλου στον οποίο επισυνάπτεται αυτό το παράρτημα. Στο παράρτημα αυτό δεν κρίνεται η αξία, και δεν υπάρχουν δηλώσεις ισοτιμίας ή προτάσεις σχετικά με την αναγνώριση.
Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής χορηγεί Παράρτημα Διπλώματος σε αποφοίτους του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής με έτος εισαγωγής 2013-2014 και μετέπειτα. Εκδίδεται αυτομάτως (μόνο μια φορά και δεν είναι δυνατή η έκδοση αντιγράφου) από τη Γραμματεία χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Υποδείγματα:
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα μας σε πρόσφατη συνέλευσή του θέσπισε το θεσμό του Σύμβουλου Φοιτητή.
Σε κάθε φοιτητή/τρια του Τμήματος αντιστοιχεί και ένα μέλος ΔΕΠ, το οποίο αποτελεί τον Σύμβουλο του για όλα τα έτη που έχει την ιδιότητα του προπτυχιακού φοιτητή. Οι φοιτητές επικοινωνούν και συμβουλεύονται τον ΣΦ που τους έχει ανατεθεί κατά το δοκούν και με διάφορους τρόπους επικοινωνίας (π.χ. κατά πρόσωπο ή και μέσω email).
Για την επικοινωνία κατά πρόσωπο έχουν οριστεί από τα μέλη ΔΕΠ συγκεκριμένες ώρες, οι οποίες ανακοινώνονται στις προσωπικές τους ιστοσελίδες.
Μπορείτε να αναζητήσετε τον Σύμβουλό σας στο παρακάτω αρχείο ή σε αυτό το link.
Πληροφορίες σχετικά με το θεσμό του Σύμβουλου Φοιτητή μπορείτε να βρείτε εδώ