Έρευνα – Ερευνητικές Περιοχές
Το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής στην ερευνητική του δραστηριότητα ακολουθεί δύο βασικούς άξονες: την ποιότητα και την αριστεία. Σύμφωνα με τους άξονες αυτούς οι ερευνητικές ομάδες του Τμήματος έχουν ως στόχο την παραγωγή ερευνητικού έργου υψηλής ποιότητας καθώς και την ανάπτυξη νέων ιδεών και επιστημονικών εργαλείων/μεθόδων που να προσφέρουν σημαντικά κοινωνικά οφέλη.
Διαχείριση Δεδομένων και Γραφικά
Η έρευνα στον τομέα της Διαχείρισης Δεδομένων και Γραφικών καλύπτει τους επιστημονικούς τομείς της διαχείρισης, της εξόρυξης και της γραφικής απόδοσης των δεδομένων. Συγκεκριμένα, η τεχνογνωσία μας καλύπτει τη διαχείριση και εξόρυξη πολύπλοκων δεδομένων (συμπεριλαμβανομένων χρονοσειρών, γραφημάτων, χωροχρονικών, και κειμενικών δεδομένων), κοινωνικά δίκτυα, εξόρυξη περιεχομένου από χρήστες, περιήγηση σε δεδομένα, την απάντηση ερωτήσεων με υποστήριξη προτιμήσεων, ποικιλομορφίας και κατάταξης των αποτελεσμάτων, τεχνολογίες πληροφοριακών συστημάτων, αποθήκες δεδομένων (με έμφαση σε τεχνολογίες ETL και OLAP), οπτικοποίηση δεδομένων, καθώς και αλγόριθμους και συστήματα για σχεδίαση με υπολογιστή, γραφικά υπολογιστών και τριδιάστατη εκτύπωση.
Μέλη ΔΕΠ Ερευνητικής Περιοχής
Παναγιώτης Βασιλειάδης
Νίκος Μαμουλής
Ευαγγελία Πιτουρά
Παναγιώτης Τσαπάρας
Ιωάννης Φούντος
Δίκτυα και Τηλεπικοινωνίες
Ως προς τις τηλεπικοινωνίες η έρευνα εστιάζεται στη διαστρωματική βελτιστοποίηση της μετάδοσης βίντεο μέσω δικτύων, την εκτίμηση της αντιληπτής ποιότητας του λαμβανόμενου βίντεο, τα δίκτυα οπτικών αισθητήρων και στις εφαρμογές της συμπιεστικής δειγματοληψίας και της θεωρίας παιγνίων στις τηλεπικοινωνίες.
Στην περιοχή των Δικτύων Υπολογιστών η έρευνα αφορά ένα ευρύ πεδίο μηχανισμών από τις δικτυακές εφαρμογές, το επίπεδο μεταφορά μέχρι και το επίπεδο μετάδοσης δεδομένων με έμφαση στην ασύρματη δικτύωση. Ενδεικτικά θέματα στα οποία εστιάζει η έρευνα είναι τα δίκτυα τέταρτης και πέμπτης γενιάς (4G και 5G), η δικτύωση κινητών κόμβων, τα ασύρματα κοινωνικά δίκτυα, η δικτύωση οριζόμενη από λογισμικό, τα δορυφορικά δίκτυα, η ποιότητα υπηρεσιών, η κωδικοποίηση δικτύου και άλλα.
Μέλη ΔΕΠ Ερευνητικής Περιοχής
Λυσίμαχος Κόντης
Χρήστος Λιάσκος
Ευάγγελος Παπαπέτρου
Συστήματα Λογισμικού
Η περιοχή των Συστημάτων Λογισμικού αφορά την σχεδίαση, υλοποίηση, αξιολόγηση, έλεγχο και συντήρηση
• Λογισμικού των συστημάτων αποθήκευσης δεδομένων (αρχεία, κείμενα, πολυμέσα) και της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων με εφαρμογές στην υπολογιστική νέφους και τον παγκόσμιο ιστό.
• Λογισμικού επιπέδου συστήματος (λειτουργικά συστήματα, βιβλιοθήκες υποστήριξης εκτέλεσης, μεταφραστές) και τις υποδομές για παράλληλη επεξεργασία και υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (HPC).
• Λογισμικού για πληροφοριακά συστήματα που υποστηρίζουν τη συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων με σκοπό την εξαγωγή πληροφοριών και γνώσης στους τελικούς χρήστες.
Μέλη ΔΕΠ Ερευνητικής Περιοχής
Στέργιος Αναστασιάδης
Βασίλειος Δημακόπουλος
Απόστολος Ζάρρας
Τεχνητή Νοημοσύνη και Ρομποτική
Μέλη ΔΕΠ Ερευνητικής Περιοχής
Κώστας Βλάχος
Αριστείδης Λύκας
Γεώργιος Μανής
Κωνσταντίνος Μπλέκας
Χριστόφορος Νίκου
Κωνσταντίνος Παρσόπουλος
Τεχνολογία Αλγορίθμων και Θεωρία
Μέλη ΔΕΠ Ερευνητικής Περιοχής
Λουκάς Γεωργιάδης
Σταύρος Νικολόπουλος
Χρήστος Νομικός
Λεωνίδας Παληός
Συστήματα Υλικού και Αρχιτεκτονική Υπολογιστών
Μέλη ΔΕΠ Ερευνητικής Περιοχής
Αριστείδης Ευθυμίου
Χρυσοβαλάντης Καβουσιανός
Γεώργιος Τσιατούχας
Βασίλειος Τενέντες