Η μάθηση έιναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλά στάδια. Ξεκινα από την απομνημόνευση (Remember), προχωρά σταδιακά στην κατανόηση (Understand), την εφαρμογή (Apply), την ανάλυση (Analyze), την αξιολογήση (Evaluate) και καταλήγει στη δημιουργία (Create). Ως φοιτητές θα έχετε την ευκαιρία να περάσετε απο τα αρχικά στάδια της γνώσης, στη δημιουργία της και να διαπιστώσετε πως νέα γνώση παράγεται μέσα από την έρευνα.
Ειδικά ως φοιτητές στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής θα μάθετε να συνδυάζετε τη θεωρία με την πράξη, να αναγνωρίζετε τη σημασία της αφαιρετικής σκέψης, να εφαρμόζετε μεθοδολογίες και τεχνικές από διάφορα επιστημονικά πεδία και να εκτιμάτε την αξία ενός καλού σχεδιασμού. Επειδή η επιστήμη μας εξελίσσεται ραγδαία, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να προσαρμόζεστε στις αλλαγές και στη συνεχή ανάγκη για απόκτηση νέας γνώσης.
Στα πλαίσια όλων των παραπάνω, το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, προσφέρει Προπτυχιακές και Μεταπτυχιακές σπουδές στους φοιτητές του με σκοπό να τους εφοδιάσει με τις γενικές αρχές και να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν στο μέλλον νέες τεχνολογίες, εργαλεία και συστήματα. Ταυτόχρονα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προσφέρει στα μέλη της ακαδημαϊκής του κοινότητας, υπηρεσίες και υποδομές, όπως για παράδειγμα, Βιβλιοθήκες, Υποτροφίες, Διεθνείς Ανταλλαγές, αλλά και επιπλέον δραστηριότητες στα πλαίσια της καθημερινής ζωής σε μια ακαδημαϊκή κοινότητα.
(Πλοηγηθείτε παρακάτω πατώντας κλικ σε κάθε επιμέρους καρτέλα)
Μπορείτε να βρείτε εδώ το βίντεο παρουσίασης του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής.
Οι προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής διαρκούν 10 εξάμηνα. Τα προσφερόμενα μαθήματα καλύπτουν όλο το φάσμα των απαραίτητων γνώσεων. Τα μαθήματα διακρίνονται σε Υποχρεωτικά και Κατ’ Επιλογήν Υποχρεωτικά. Επιπλέον, στο 10ο εξάμηνο των σπουδων τους οι φοιτητές εκπονούν διπλωματική εργασία υπό την επίβλεψη ένος μέλους του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος. Τέλος, δίδεται η δυνατότητα στους φοιτητές να παρακολουθήσουν ένα αριθμό μαθημάτων που ανήκουν στο γνωστικό πεδίο Tομέων άλλων Tμημάτων του Πανεπιστημίου.{Περισσότερα}
Για την περαιτέρω εμβάθυνση στο επιστημονικό πεδίο της Μηχανικής των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και της Πληροφορικής, το Τμήμα οργανώνει και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 αναμορφωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Μηχανική Δεδομένων και Υπολογιστικών Συστημάτων» και απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στις εξής ειδικεύσεις:
- Επιστήμη και Μηχανική Δεδομένων
- Προηγμένα Υπολογιστικά Συστήματα
- Κανονισμός ΠΜΣ ¨Μηχανική Δεδομένων και Υπολογιστικών Συστημάτων¨.
- Τρέχουσα Προκήρυξη
Το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οργανώνει και λειτουργεί από το Ακαδημαϊκό έτος 1998-1999 Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών (Π.Δ.Σ) το οποίο απονέμει Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ), με στόχο την κατάρτιση ερευνητών ικανών να προσφέρουν στην προώθηση της έρευνας, σε επίπεδο Διδακτορικού Διπλώματος (Ph.D. — Doctor of Philosophy).{Περισσότερα}
Στις κατατακτήριες εξετάσεις του Τμήματος Η/Υ & Πληροφορικής μπορούν να λάβουν μέρος πτυχιούχοι άλλων Tμημάτων AEI. Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στο Τμήμα υποβάλλονται από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Τα δικαιολογητικά αυτά είναι τα εξής:
- Αίτηση του ενδιαφερομένου.
- Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό περάτωσης σπουδών. (Οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. του εξωτερικού, συνυποβάλλουν και βεβαίωση ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. –πρώην ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α.).
Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 20 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Το πρόγραμμα των κατατακτηρίων εξετάσεων ανακοινώνεται τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.
Εξεταζόμενα Μαθήματα
Τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι τρία μαθήματα του πρώτου έτους σπουδών του Τμήματος και συγκεκριμένα :
- ΜΥΥ102 Απειροστικός Λογισμός Ι
Συναρτήσεις μιας μεταβλητής (παραμετρικές, μονότονες, αντίστροφες αλγεβρικές, τριγωνομετρικές, λογαριθμικές, εκθετικές, υπερβολικές). Όριο συναρτήσεως. Συνέχεια συναρτήσεως. Παραγώγιση (ορισμός, φυσική και γεωμετρική ερμηνεία, ιδιότητες, σχέση με συνέχεια, θεωρήματα π.χ. Rolle, Μέσης τιμής, de l΄ Hospital κ.λπ., παραγώγιση γνωστών συναρτήσεων). Εφαρμογές παραγώγισης (ρυθμός μεταβολής, μελέτη συναρτήσεων). Αόριστο ολοκλήρωμα,Τεχνικές ολοκλήρωσης (ολοκλήρωση γνωστών συναρτήσεων, ολοκλήρωση κατά παράγοντες, μέθοδος αντικατάστασης). Ορισμένο ολοκλήρωμα. Εισαγωγή στους μιγαδικούς αριθμούς. Στοιχεία αναλυτικής γεωμετρίας. Εφαρμογές των παραπάνω εννοιών. - ΜΥΥ105 Εισαγωγή στον Προγραμματισμό (Προγραμματισμό σε οποιαδήποτε γλώσσα γνωρίζετε)
Βασικές προγραμματιστικές έννοιες, δομές και τεχνικές. Μεταβλητές, τύποι μεταβλητών, εκφράσεις, αριθμητικοί υπολογισμοί. Δομές ελέγχου μιας γλώσσας, συνθήκες, δομές απόφασης, δομές επανάληψης-βρόχοι. Είσοδος/έξοδος δεδομένων, αμυντικός προγραμματισμός. Συναρτήσεις και διαδικασίες, αναδρομή. Δομημένοι τύποι, αλφαριθμητικά, λίστες, πίνακες. Αλγόριθμοι και λογικά διαγράμματα, τεχνικές δομημένου προγραμματισμού. Εφαρμογές, αναζήτηση, ταξινόμηση, μαθηματικά προβλήματα. Διαχείριση λαθών. Αρχεία. - ΜΥΥ104 Γραμμική Άλγεβρα
Εισαγωγικές έννοιες από τη Θεωρία Συνόλων, σχέσεις ισοδυναμίας, απεικονίσεις, μαθηματική επαγωγή. Εισαγωγικά στοιχεία στους πίνακες, άθροισμα, γινόμενο και αντιστροφή πίνακα. Γραμμικά συστήματα, ισοδυναμία πινάκων, ορίζουσες, επίλυση γραμμικών συστημάτων. Διανυσματικοί χώροι και υπόχωροι. Γραμμικοί συνδυασμοί, γραμμική εξάρτηση διανυσμάτων. Βάσεις και διάσταση διανυσματικών χώρων. Γραμμικές απεικονίσεις και πίνακες. Ισοδυναμία και ομοιότητα πίνακων. Ιδιοτιμές, ιδιοδιανύσματα και διαγωνοποίηση πινάκων. Εφαρμογές γραμμικής άλγεβρας και γραμμικών συστημάτων.
Στους κατατασσόμενους κατοχυρώνονται τα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν επιτυχώς για την κατάταξή τους. Παρέχεται επίσης δυνατότητα αναγνώρισης, μετά από αίτηση, και μαθημάτων από το Τμήμα Προέλευσης που αντιστοιχούν σε μαθήματα των τριών πρώτων εξαμήνων του Τμήματος.