Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Πολυτεχνική Σχολή - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Διάκριση της ερευνητικής ομάδας RowUOIBoat του τμήματος σε διεθνή διαγωνισμό αυτόνομων ρομποτικών σκαφών

Η ερευνητική ομάδα RowUOIBoat του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχε σε διεθνή διαγωνισμό αυτόνομων ρομποτικών σκαφών (1st Aegean Ro-Boat Race) που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο το διάστημα 10-12 Ιουλίου, 2023. Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, της IEEE Oceanic Engineering Society και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υποστήριξη του MIT Media Lab.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη, προβολή και επιβράβευση καινοτόμων ερευνητικών ιδεών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ναυτιλία. Οι συμμετέχουσες ομάδες σχεδίασαν και ανέπτυξαν αυτόνομα ρομποτικά σκάφη τα οποία παρουσιάστηκαν και διαγωνίστηκαν σε πραγματικές συνθήκες στη θάλασσα σε αγώνες ταχύτητας (speed race), αποφυγής εμποδίων (collision avoidance race) και αντοχής (endurance race). Η ερευνητική ομάδα RowUOIBoat του τμήματος ολοκλήρωσε με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες και κατέκτησε την 2η θέση στο σύνολο της βαθμολογίας. Να σημειωθεί πως στην δοκιμασία της κατηγορίας αποφυγή εμποδίων (collision avoidance race) η ομάδα μας κατέκτησε την 1η θέση με ιδιαίτερη άνεση.

Η ερευνητική ομάδα RowUOIBoat του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελείται από τους: Piyabhum Chaysri, υποψήφιο διδάκτορα, Χρήστο Σπαθάρη διδάκτορα, Κώστα Βλάχο Επίκουρο Καθηγητή και τον συντονιστή της ομάδας Κωνσταντίνο Μπλέκα, Καθηγητή. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα στάδια σχεδιασμού, κατασκευής και προγραμματισμού του αυτόνομου ρομποτικού σκάφους πραγματοποιήθηκαν εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο Ευφυών Υπολογισμών Υψηλής Επίδοσης και Επεξεργασίας Σημάτων του τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής. Τέλος, πειραματικές δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον διεξήχθησαν με επιτυχία στη λίμνη Παμβώτιδα.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον διαγωνισμό και τους κανόνες του μπορούν να αναζητηθούν στον επόμενο σύνδεσμο:

https://smartmove.aegean.gr/roboat-race/

ενώ επιπλέον φωτογραφικό υλικό μπορεί να βρεθεί εδώ:

https://drive.google.com/drive/folders/1hjx8JnEloFROZAN0chKmaBnjGt2Dcyt1?usp=sharing

Blog Attachment