Πάνος Βασιλειάδης
Τηλ: 26510-0-8814
E-Mail: pvassil στο cs.uoi.gr
Web page:
http://www.cs.uoi.gr/~pvassil/supervision/diplomatikes
Ανακοινώσεις διπλωματικών εργασιών
Στη σελίδα αυτή παρουσιάζονται προτεινόμενες διπλωματικές εργασίες (καθώς και κάποιες εργασίες για MSc) και οδηγίες για την εκπόνησή τους. Οι εργασίες εντάσσονται κατά κύριο λόγο στην τομή των περιοχών της τεχνολογίας λογισμικού και των βάσεων δεδομένων.
Επιλογή |    | Για το τρέχον έτος |    | Εκπόνηση |    | Παρουσίαση |    | Ολοκλήρωση |    |
Διαδικασία Επιλογής Θέματος
Δοκιμάστε την άσκηση αυτοαξιολόγησης (click here)! Στην αρχή (εν μέρει και λόγω του ότι πέρισυ ήρθαν περισσότεροι απ' όσους μπορούσα να αναλάβω), σκεφτόμουνα να βγάλω μια φόρμα για να μου τη συμπληρώσετε. Αλλά μετά σκέφτηκα ότι άμα είναι να τη συμπληρώσετε για μένα, δε θα το κάνετε. Οπότε, κάντε το για σας. Δε χρειάζεται να μου τη στείλετε, χρειάζεται όμως να διαλέξετε διπλωματική που και σας ταιριάζει και σας ενδιαφέρει.
Είναι πολύ σημαντικό να εκπονήσετε την διπλωματική σας εργασία σε ένα θέμα που να σας ενδιαφέρει πραγματικά. Αν αγνοήσετε αυτή την απλή, αλλά θεμελιώδη, συμβουλή, είναι βέβαιο ότι στο τέλος όλοι (και εσείς και ο επιβλέπων καθηγητής) θα είναι δυσαρεστημένοι. Είναι απολύτως βέβαιο ότι στην πορεία θα υπάρξουν και στιγμές έντασης, και στιγμές πλήξης και στιγμές απόλυτης αδυναμίας να προχωρήσει ο κώδικας. Το μόνο πράγμα που μπορεί να διασώσει την κατάσταση είναι το επιστημονικό ενδιαφέρον – και για το λόγο αυτό, η ύπαρξή του είναι απαραίτητη για την ομαλή ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας.
Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο, να νομίζει κανείς ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για ένα θέμα, ενώ στην πράξη του αρέσει επιφανειακά, υπάρχει ένα απλό τεστ που καλό είναι να κάνετε πριν πάρετε ένα θέμα:
- Διαβάστε με προσοχή την εκφώνηση και την επισυναπτόμενη βιβλιογραφία (συνήθως είναι ένα άρθρο)
- Δοκιμάστε να σχεδιάσετε μια πρώτη λύση για το πώς θα υλοποιούσατε το προτεινόμενο σύστημα (χειρογραφικώς, δε χρειάζονται επισημότητες). Αυτό πρακτικά ζητά από σας:
- (α) αν πρόκειται για νέο σύστημα, ένα χονδροειδές διάγραμμα πακέτων/υποσυστημάτων και intefraces between them
- (β) αν πρόκειται για επέκταση ή αναμόρφωση υπάρχοντος συστήματος, να εντοπίσετε (i) πού θα γίνει η αναμόρφωση και τι χρειάζεται για να γίνει η επέκταση (από πλευράς πακέτων και interfaces), (ii) ιδεατά, ένα sequence diagram για το πώς τρέχει ήδη το υπάρχον κομμάτι του συστήματος στο οποίο θα επεμβείτε.
- (γ) σε αμφότερες τις περιπτώσεις, αν θα πάμε να φτιάξουμε κάποιους αλγορίθμους, μια πρόχειρη περιγραφή της τριάδας (i) input, (ii) output και (iii) ένα πρωτόλειο σχέδιο εκτέλεσης σε 5-6 βήματα για τον αλγόριθμο.
Για το 2024-2025
[2024/07/10] Θέματα για το χειμερινό εξάμηνο του 24-25: (i) προτεινόμενα θέματα Διπλωματικών και MSc (pdf) και (ii) φάκελος με βοηθητικό υλικό.
Διαδικασία: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μετά την ανακοίνωση των θεμάτων, είναι:
- Παρουσίαση Θεμάτων και απάντηση ερωτήσεων: όσοι έχετε απορίες στα θέματα, (α) στείλτε μου ένα εμαιλ και (β) ελάτε να με βρείτε Παρασκευή 2024/07/12 βράδυ, 19.30, αμέσως μετά από κάποιες εξετάσεις διπλωματικών που έχω (αν δεν είμαι στο γραφείο, κάπου θα εξετάζω, δώστε μου λίγη ώρα).
- Για όλα όσα θέματα φαίνεται να σας ενδιαφέρουν, θα πρότεινα ισχυρά να δοκιμάσετε την προαναφερθείσα άσκηση σχεδίασης.
- Έχοντας ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία, αν νομίζετε ότι ακόμα ενδιαφέρεστε και μπορείτε να αντεπεξέλθετε, θα μου στείλετε μου με email:
- (0) τη λίστα των θεμάτων που σαν ενδιαφέρουν, ταξινομημένη ως προς το πόσο ενδιαφέρεστε (αν υπάρχει ένα μόνο θέμα για το οποίο ενδιαφέρεστε, είναι απολύτως ΟΚ)
- (1) τη σχεδίασή σας, στις γραμμές που τη ζητάω πιο πάνω (ανά θέμα -- εκτός κι αν τα θέματα είναι τόσο παρόμοια που δεν έχει νόημα διαφοροποίησης)
- (2) ένα pdf, με την αναλυτική βαθμολογία σας από το classweb (όχι επίσημη, ένα απλό export to pdf),
- (3) αν έχετε κάποιο link στο github (or similar), και
- (4) τη λίστα με τα χρωστούμενα μαθήματα (περίεργως, στις τελευταίες φορές, υπήρχαν παραπάνω υποψήφιοι από θέματα και κάπως έπρεπε να επιλέξω, και το έκανα με τα παραπάνω στοιχεία).
- Εννοείται ότι εν τω μεταξύ, για ό,τι θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
- Χρονοδιάγραμμα Αποστολής Σχεδιάσεων και Βαθμών: Έναρξη: Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024, 22.30 και Λήξη: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 23.59 ώστε, αμέσως μετά, να λήξουμε τη διαδικασία στις επόμενες λίγες μέρες.
Ξέρω ότι όλα αυτά είναι αρκετά. Επίτηδες. Πάρτε το σοβαρά και βεβαιωθείτε ότι (όπως πάντα στη ζωή) μπορείτε να εναρμονίσετε (α) τι σας αρέσει, (β) τι μπορείτε (να είναι λίγο πιο δύσκολο απ' ότι μπορείτε τώρα), με, (γ) ό,τι προσφέρεται ως ευκαιρία.
Χρονικό πλαίσιο. Οι διπλωματικές ανακοινώνονται με μέγιστο χρονικό ορίζοντα 1 ακ. έτους, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό σπουδών. Διπλωματικές μικρότερης διάρκειας (επειδή π.χ., επείγει μια υλοποίηση ή ένα πείραμα) θα το λένε ρητά στην εκφώνηση.
Επικοινωνία: είστε απολύτως ευπρόσδεκτοι να επικοινωνείτε μαζί μου (pvassil στο cs.uoi.gr) με ερωτήσεις, απορίες, αιτήσεις για υλικό για διάβασμα, κλπ. Αν τα συστήματα είναι κάτω, υπάρχει φυσικά και το pvassil στο uoi.gr.
Γενικότερη φιλοσοφία των θεμάτων
Κάθε χρόνο, οι διπλωματικές που δίνω εστιάζονται κατά βάση σε θέματα software engineering και ανάπτυξης νέων συστημάτων ή αναμόρφωσης/επέκτασης υπαρχόντων. Στα πλαίσια αυτών των θεμάτων, εντάσσονται όμως και θέματα timeseries, data analytics, data visualization, business intelligence & OLAP, and the application of KDD algorithms for the study of schema evolution.
Για όσους θέλουν να εντρυφήσουν, μια μικρή γεύση από τα αντικείμενα στα οποία προκηρύσσω θέματα:
- Για τα ζητήματα OLAP, Business Intelligence, Data Warehousing μπορείτε να δείτε:
- το σχετικό κεφάλαιο σε οποιοδήποτε βιβλίο βάσεων δεδομένων έχετε (θα έχει σίγουρα ένα σχετικό κεφάλαιο)
- τη δουλειά που κάνουμε εμείς εδώ στο OLAP III -- εκτός από τα σχετικά βίντεο που μπορείτε να δείτε, υπάρχουν π.χ., τα άρθρα στο DOLAP 2018, ADBIS 2019
- τα σχετικά εργαλεία που τη συνοδεύουν (με έμφαση στο Delian Cubes)
- το τελευταίο βίντεο που ανέβασα στο κανάλι μου, στην ενότητα business intelligence
- Για τα ζητήματα της εξέλιξης του σχήματος βάσεων δεδομένων, μπορείτε να δείτε:
- τη δουλειά στο schema evolution που κάνουμε εμείς εδώ στο Schema Biographies (δείτε τη συνοπτική σελίδα εδώ) -- εκτός από τα σχετικά βίντεο που μπορείτε να δείτε, υπάρχουν π.χ., τα άρθρα στα ER 2015, ICDE 2021
- τα σχετικά εργαλεία που τη συνοδεύουν (Daintiness-Group github repository) και τα βίντεο των εργαλείων του Daintiness
Οδηγίες εκπόνησης και συγγραφής διπλωματικής εργασίας
Ακολουθούν αρχεία (MS Word) με οδηγίες για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας.
- Πρότυπα Τόμου [EN, GR][ΝΕΑ έκδοση, Απρίλιος 2019]
- Υποδείγματα εργασιών: Μ. Ζέρβα, Α. Παππάς (προσοχή: στο παλαιό format μεν, αλλά θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για το πώς περίπου αναμένεται να είναι η εργασία σας)
- Κανόνες και οδηγίες
Σημείωση: οι οδηγίες δίνονται για την συγγραφή της εργασίας σε MS Word. Αυτό φυσικά δεν αποκλείει τη χρήση editor της προτίμησής σας (π.χ.,LaTex) αρκεί το τελικό αποτέλεσμα να είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο που προτείνεται.
Από το site του Τμήματος
- Κανονισμός Διπλωματικών (προς το κάτω μέρος της σελίδας)
- Φόρμες έναρξης και κατάθεσης, και πρότυπα από το Τμήμα
Οδηγίες για την παρουσίαση MSc και Διπλωματικής εργασίας
Στο φάκελο παραδειγμάτων παρουσίασης (click here) έχει:- παρουσιάσεις (και για MSc και για Διπλωματικές)
- κείμενο με υποδείξεις για την εξέταση