Εισαγωγή

Καλωσορίσατε στις ιστοσελίδες του προπτυχιακού μαθήματος "[ΜΥΥ301] Ανάπτυξη Λογισμικού" του τμήματος Μηχ. Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι ιστοσελίδες απευθύνονται στους σπουδαστές του μαθήματος αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν και γενικότερη πληροφόρηση γύρω από το αντικείμενο της ανάπτυξης του λογισμικού.

Εξ' αποστάσεως διαλέξεις

Συνδέσεις και υλικό:

 • Ο κωδικός του μαθήματος στο MS Teams είναι 5dgz1z1. Για όσους παλιούς ξέρετε το μάθημα ως ΠΛY308: στο MS Teams εμφανίζεται με τον κωδικό MYY301. You can't miss it.
 • Για να υποστηριχθεί το μάθημα, όσο αυτό γίνεται, μπορείτε να δείτε κάποια uploaded videos στο Panos Vassiliadis YouTube channel στην playlist ΜΥY301 Software Development, την οποία θα συμπληρώνω κατά το δυνατόν.

 • Υπάρχει και η ανενεργή σελίδα του μαθήματος στο ecourse, η οποία είναι http://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=2195. Εκτός εξαιρετικής ανάγκης, η σελίδα στο e-course δεν περιέχει τίποτα, και όλο το υλικό του μαθήματος, καθώς και όλες οι ανακοινώσεις βρίσκονται ΕΔΩ.

TL;DR Τα παραπάνω ΔΕΝ υποκαθιστούν το κανονικό μάθημα -- απλά το συμπληρώνουν, ιδίως σε καιρό κρίσεως

Caveat. Προφανώς, ανάγκα και θεοί πείθονται. Και η παροχή σεμιναριακών διαλέξεων από διαδικτυακές πλατφόρμες βοηθά. Οι εγκύκλιες σπουδές, όμως, και η μαθησιακή διαδικασία που τις συνοδεύει, είναι άλλο πράγμα από την επαγγελματική επιμόρφωση, τη δια βίου μάθηση και όλα τα σχετικά. Το ότι προχωρούμε σε αυτή τη λύση ώστε να μείνετε ενεργοί και να μην χάσετε -όσο αυτό είναι δυνατόν- τη σύνδεση με τη μαθησιακή διαδικασία είναι μέτρο ανάγκης σε μία κατάσταση ανωτέρας βίας.

Για το διαγώνισμα

Διεξαγωγή. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγώνισμα έχουν ΜΟΝΟ όσοι έχουν επιτυχώς περάσει το project φέτος (η σχετική βαθμολογία παρατίθεται στη σχετική ανακοίνωση της 15/01) ΚΑΙ έχουν εγγραφεί επιτυχώς στο μάθημα, στο φοιτητολόγιο. Με βάση τα στοιχεία μου, μόνο ο φοιτητής με ΑΜ 1935 έχει πρόβλημα μη εγγραφής.

Όταν θα έρθει η μέρα του διαγωνίσματος, όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο του Πανεπιστημίου, θα μπούμε στο MSTeams, στην ομάδα του μαθήματος, στη συνάντηση της Δευτέρας (όπως ήταν για τις διαλέξεις, δλδ). Αν θα υπάρξει επιμερισμός των εξεταζομένων σε επί μέρους ομάδες για την εξέταση, η σχετική ανακοίνωση θα εμφανιστεί εδώ.

 • Θα σας ανακοινωθεί η εκφώνηση μέσω μια φόρμας MS Forms που θα ενεργοποιηθεί την ώρα του διαγωνίσματος και θα πρέπει να υποβάλλετε την απάντησή σας με ένα αρχείο pdf, το οποίο και θα πρέπει να ανεβάσετε στη φόρμα του διαγωνίσματος. Θα πρέπει να ονομάσετε το αρχείο σας με τον Aριθμό Mητρώου σας και το επώνυμό σας AM_SURNAME_MYY301_exam.pdf.
 • Αν γράψετε σε χαρτί, θα χρειαστεί να φωτογραφήσετε τις (κατά προτίμηση λευκές) σελίδες με τις λύσεις σας και να τις κάνετε ένα (1) αρχείο pdf.
 • Αν απαντήσετε ηλεκτρονικά, πάλι θα χρειαστεί να εξάγετε ένα pdf για να το ανεβάσετε.

Κωδικοί και Σύνδεσμοι.

 • Ο κωδικός του μαθήματος στο MS Teams είναι 5dgz1z1. Για όσους παλιούς ξέρετε το μάθημα ως ΠΛY308: στο MS Teams εμφανίζεται με τον κωδικό MYY301. You can't miss it.

 • By default, η ανάρτηση της εκφώνησης από μένα και το upload της απάντησής σας στα θέματα θα γίνει στη φόρμα που θα αναρτηθεί στο MSTeams (όπου θα πρέπει να ξέρετε τον κωδικό σας του Παν/μίου).
 • Η παρούσα σελίδα του μαθήματος θα χρησιμεύσει για κάποια ανακοίνωση αν κάτι πάει τελείως στραβά με το MS Teams.
  Η σελίδα του μαθήματος στο ecourse είναι http://ecourse.uoi.gr/course/view.php?id=2195, αν και δε νομίζω ότι θα χρειαστεί σε κάτι.
 • To turnin του μαθήματος. Αν τα υπόλοιπα συστήματα σπάσουν, το εναλλακτικό πλάνο ασφαλείας είναι η παράδοση του διαγωνίσματός σας να γίνει μέσω turnin, ως εξής: turnin exam@myy301 AM_SURNAME_MYY301_exam.pdf (δλδ., θα πρέπει να ονομάσετε το αρχείο σας με τον αριθμό μητρώου σας και το επώνυμό σας). Πρέπει να μπορείτε να κάνετε turnin αν χρειαστεί, με το δικό σας login (όχι του φίλου σας!).
 • Πρέπει να είστε γραμμένοι σε MSTeams, να ξέρετε τον κωδικό σας @uoi.gr και να ξέρετε να κάνετε turnin αν χρειαστεί (να ξέρετε τον κωδικό σας @cs.uoi.gr καθώς και όλη τη διαδικασία του turnin).
 • Με βάση το πρωτόκολλο του Παν/μίου, απαντήσεις με email είναι διαβλητές και δεν μπορούν να γίνουν δεκτές. Άρα, πρέπει να είστε εις θέση να ανταπεξέλθετε στα παραπάνω.

Νέα

 • [2021-02-12] Ανακοινώθηκε η βαθμολογία μετά την εξέταση Φλεβάρη. Η βαθμολογία είναι εδώ.


 • [2021-01-15] Δείτε τα αποτελέσματα της βαθμολόγησης του project. Θερμή παράκληση: οι βοηθοί έχουν και αυτοί εξεταστική, παρακαλώ να μην τους ενοχλήσετε.
 • [2021-01-15] Για τη διαδικασία του διαγωνίσματος: δείτε παραπάνω και φροντίστε να ξέρετε αυτά που πρέπει να ξέρετε να κάνετε.
 • [2021-01-04] Η αξιολόγηση του μαθήματος είναι πολύ σημαντική! Τα σχόλιά σας λαμβάνονται υπόψιν και επηρρεάζουν την διδασκαλία των μαθημάτων. Για παράδειγμα, στα σχόλια που μου κάνατε ήδη στη μέση του εξαμήνου, υπήρξε το ζήτημα του δυσνόητου της εκφώνησης: του χρόνου θα αφιερωθεί χρόνος από μένα στο κατά πόσο η εκφώνηση που θα βγει θα είναι κατανοητή με εύλογη προσπάθεια. Παρακαλώ θερμά να αφιερώσετε 10' για να αξιολογήσετε το μάθημα της Ανάπτυξης Λογισμικού (ΜΥΥ301). Η προθεσμία είναι 15 Ιανουαρίου.
  Κοπτοραπτική από την ανακοίνωση της ΜΟΔΙΠ: "Το ερωτηματολόγιο βρίσκεται αναρτημένο στο σύνδεσμο https://classweb.uoi.gr στον οποίο έχετε πρόσβαση εισάγοντας τα προσωπικά σας στοιχεία. Στη συνέχεια επιλέγετε το μενού «Αξιολόγηση» το οποίο σας παραπέμπει στα διαθέσιμα προς αξιολόγηση μαθήματά σας."
 • [2020-12-14] Εν όψει τελικής παράδοσης, μερικές οδηγίες. Μην αναμένετε κάποια παράταση, εκτός κι αν συμβεί κάτι απρόοπτο. Παραδοτέα στο turnin:
  • Κώδικας (Eclipse Project). Σε ένα αρχείο συμπίεσης (zip) βάλτε το Eclipse project σας. Υποχρεωτικά θελουμε να είναι σε Eclipse. Ονομάστε το project σας με βάση τους Αρ. Μητρώου σας, όπως λένε οι οδηγίες AM1_AM2_AM3_TextProcessor. Το zip αρχείο μπορεί να περιλαμβάνει και διαγράμματα ή άλλα αρχεία που έχετε ενσωματώσει στο Eclipse project σας. Αφού θα έχετε ετοιμάσει το zip αρχείο, αφαιρέστε όσα input αρχεία από το φάκελο Resources, είναι μεγάλα και δε χρειάζονται για τα τεστ σας (αν είναι μεγάλο το zip δε θα μπορείτε να κάνετε turnin λόγω μεγέθους). Ομοίως αφαιρέστε όλο το φάκελο lib με τα .jar από τις βιβλιοθήκες.
  • Τελική αναφορά. Θα συμπληρώσετε την τελική αναφορά, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ στο template που έχω δώσει, με όλα τα επί μέρους παραδοτέα, ενημερωμένα σε σχέση με τον κώδικα που παραδίδετε (δλδ., τα use cases/UML diagrams/tests/... στην τελική τους μορφή, η οποία βεβαίως και μπορεί να διαφέρει από αυτό που κάνατε turnin στις προηγούμενες φάσεις).
 • Επιπλέον οδηγίες / διευκρινίσεις / συστάσεις:
  • Δεν θα δώσω παράταση. Γενικά είμαι κατά των παρατάσεων, εκτός κι αν υπάρχουν λόγοι ανωτέρας βίας.
  • Όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν έδωσαν παραδοτέο στη Φάση Ι, συνεχίζουν κανονικά στη Φάση ΙΙ.
  • Μάθετε πώς δουλεύει το turnin, δε θα γίνει δεκτό τίποτε άλλο. Υποχρεωτικά: όταν κάνετε turnin, να το κάνετε από ένα από τους λογαριασμούς των μελών της ομάδας, όχι από κάποιου φίλου σας "που ξέρει απ' αυτά".
  • Μέσα στον Eclipse φάκελο, ένα αρχείο κειμένου Readme.txt που θα λέει (α) ονόματα και ΑΜ, (β) αν τυχόν χρειάζεται, όποια ειδική μεταχείριση απατείται για να τρέξει το πρόγραμμά σας στην εξέταση χωρίς προβλήματα (π.χ,, κάποιες ειδικές βιβλιοθήκες που τυχόν χρησιμοποιήσατε)
  • Class diagrams. Στη σελίδα "Χρήσιμα" δίνω εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Αν δυσκολευθείτε, κάντε τα διαγράμματα στο χέρι, φωτό + paste στο κείμενο. Ό,τι κι αν κάνετε, τα διαγράμματα πρέπει να είναι ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΑ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ!!! Ο σκοπός είναι να βλέπει κάποιος το διάγραμμα και να καταλαβαίνει τι γίνεται. Αν χωρά όμορφα σε μια σελίδα το να βάλετε ένα (1) διάγραμμα κλάσεων, ΟΚ. Αν όχι, και βγαίνει πολύ μικρό, σπάστε σε επί μέρους διαγράμματα. Κανονικά αναμένεται: ένα διάγραμμα ανά πακέτο + ένα ακόμα για το πώς συνεργάζονται οι βασικές κλάσεις / interfaces από τα διαφορετικά πακέτα μεταξύ τους. Ο σκοπός είναι να κάνετε practice ΕΥΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΑΣΕΩΝ στο διδιάστατο χώρο.

 • [2020/12/05] Corrected a bug at TestEngine. Δύο assertions ήταν λάθος. Πολλές ευχαριστίες στους Ε. Τζώρτζη και Λ. Βλαχόπουλο που το επισήμαναν. Δείτε εδώ για το νέο version του junit αρχείου. Αντικαταστήστε το παλιό TestEngine με το νέο.

 • [2020/12/01] Μπορείτε να δείτε σχόλια για το παραδοτέο της πρώτης φάσης, δίνοντας το ΑΜ σας στη φόρμα εδώ. Παρακαλώ θερμά:
  • Η προσπάθεια ήταν να διορθωθούν όλες οι υποβολές, ακόμα κι αυτές που δεν πέρασαν από τη φόρμα. Αν τυχόν δεν έχει διορθωθεί η εργασία σας ή έχει γίνει κάποιο λάθος στα στοιχεία της ομάδας, (α) στέλνετε ένα email myy301@cs.uoi.gr και (β) μου το λέτε στο μάθημα.
  • Όπου δεν υπάρχουν σχόλια, είναι γιατί ... δεν υπάρχει τίποτα προς σχολιασμό... -- συνεχίστε έτσι.
  • Αν τυχόν χρειάζεστε διευκρινήσεις: θερμή παράκληση, αποταθείτε στο email του μαθήματος, όχι στο skype των βοηθών, ούτε στο δικό μου email. Δείτε τη σελίδα "Διεξαγωγή".
  • Βαθμούς θα μάθετε συνολικά και όχι τώρα. Αυτό που σας νοιάζει τώρα είναι να ολοκληρώσετε επιτυχώς την 2η φάση.
 • [2020/11/18] Μέχρι το μάθημα της επόμενης ΔΕ 23/11, παρακαλώ να γραφτείτε ΟΜΑΔΙΚΑ (όχι ως χωριστά άτομα) στην φόρμα εγγραφής εδώ. Δείτε επίσης στη σελίδα "εργασίες" οδηγίες για το πώς να κάνετε turnin.
 • [2020/10/20] Στη σελίδα "Χρήσιμα -> Διεξαγωγή" έχει ώρες επικοινωνίας με τους βοηθούς. Οι βοηθοί εκείνες τις ώρες (α) θα είναι διαθέσιμοι για ερωτήσεις και βοήθεια για το project, (β) θα απαντούν σε ερωτήσεις που έχουν υποβληθεί στο email του μαθήματος. Παρακλήσεις:
  • Σεβαστείτε το χρόνο όλων: the office hours are to be used, not abused.
  • Οι ώρες αυτές είναι για να τις αξιοποιείτε, και είστε ευπρόσδεκτοι και σας ενθαρύνω να το κάνετε....
  • ... αλλά μόνο αυτές: οι βοηθοί είναι κι αυτοί φοιτητές και έχουν και αυτοί υποχρεώσεις. Επίσης, δεν είναι κολλητοί ή υπηρέτες σας, αλλά σύμβουλοι στην προσπάθειά σας.
  • Θερμή παράκληση: σεβαστείτε την υγεία όλων. Είμαστε ένα βήμα πριν το lockdown: από skype και όχι από κοντά.
  • Use the course email, too (δεν είναι μόνο για γέρους το email, η offline επικοινωνία είναι εξαιρετικά βολική). Θυμηθείτε από την αρχική διάλεξη πώς συντάσσουμε τα emails.
  • Προφανώς, μετά το τέλος του μαθήματος, ΔΕ και ΤΕ είμαι και εγώ διαθέσιμος για όσες απορίες έχετε. Και προφανώς, αν δεν μπορείτε να (κατα)λάβετε απαντήσεις από τους βοηθούς, μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μου.
 • [2020/10/17] Στο μάθημα δόθηκαν 2 ώρες, κάθε Τετάρτη πρωί 09-11. Από την ΤΕ 21/10 που μας έρχεται, ξεκινάμε. Επίσης σας χρωστάω ανακοίνωση για βοηθούς και ώρες γραφείου. Οι βοηθοί ανατέθηκαν στο μάθημα χτες, μόλις οριστικοποιηθούν οι διαθέσιμες ώρες, θα σας το ανακοινώσω.
 • [2020/10/02] Ανακοινώθηκε το project (δείτε τη σελίδα "Εργασίες" για την εκφώνηση και τον κώδικα που σας δίνεται).
 • [2020/10/02] Εναρκτήρια διάλεξη: Δευτέρα, 05-10-2020, στις 09.00, μέσω MS-Teams. Εκείνο το πρωί θα υπάρξει μια αναβάθμηση στο router του 2ου ορόφου, οπότε υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο να μην μπορώ έυκολα να συνδεθώ. Αν δεν μπορώ να συνδεθώ, ραντεβού μία ώρα αργόοτερα, στις 10.00, αισιοδοξώντας ότι τα πράγματα θα είναι ομαλά. Για να παρακολουθήσετε το μάθημα: απλά κάντε join με τον κωδικό του μαθήματος που αναφέρω παραπάνω (δε χρειάζεται ούτε να σας προσθέσω ούτε κάτι άλλο).
 • [2020/09/25] Ανακοινώθηκε η βαθμολογία μετά την εξέταση Σεπτεμβρίου. Η βαθμολογία είναι εδώ. Επειδή με ρωτάτε με διάφορους τρόπους: όπως έγραψα και στην ανακοίνωση θα τα πούμε στο τέλος της 1ης διάλεξης

 • Καλώς ήρθατε στις σελίδες του μαθήματος. Δείτε τα σχετικά links για περισσότερες πληροφορίες.